
Bazı köpekler için bu davranış yaşam evrelerinde normal, doğal bir davranıştır. Anne köpekler, yavrularını kaldırmaya teşvik etmek için yalayacak ve doğumdan sonraki ilk üç hafta boyunca dışkılarını yiyerek temizleyecektir. Yavrular da doğal olarak bu davranışa girecekler, hem kendi kakalarını (otokoprofaji), hem de kedilerin ve diğer hayvanların kakalarını yerler. Kendi kakalarını yemek zararsızdır, ancak başka bir hayvanın dışkısı parazitler, virüsler veya toksinler ile kirlenmişse diğer hayvanlardan kaka tüketmek sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Çoğu durumda, bu davranış köpek yavrusu yaklaşık dokuz aylıktan öncesine kadar kaybolmuş olacaktır.
Kaka Yiyen Köpekler Hakkında Gerçekler
Yavrularda ortaya çıktığında, genellikle çevrelerindeki dünyayı keşfetme sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Çoğu yavru bir koklamadan memnun olacak, ancak birkaçı biz insan çocukları gibi her şeyi ağızlarına atmak isteyecektir. Tuhaf bir gerçek var ki köpekler nadiren yumuşak dışkı veya ishal yerler. Yapılan bilimsel araştırmalarda köpeklerin neden kaka yediği hakkında başka gözlemler de yapılmıştır.
Kaka yemenin çok köpekli hanelerde daha yaygın olduğu görülmüş. Tek köpekli evlerde, köpeklerin sadece yüzde 20'si bu alışkanlığa sahipken, üç köpekli evlerde bu oran yüzde 33'e yükselmiş.
Araştırma da erkek köpeklerin yok denecek kadar az olasılığı görülmüşken dişi köpeklerin kaka yeme olasılığı daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Köpekler Neden Kaka Yiyor?
Yetişkin köpeğiniz kaka yemeye başlarsa, aşağıdaki gibi sağlık sorunlarını kaldırmak için veterinerinize danışmalısınız;
- Parazitler
- Besin ve kalori eksikliği olan diyetler
- Malassimilasyon Sendromu (Sindirim sisteminde oluşan beslenme sorunu)
- Diyabet
- Tiroid hastalığı ve iştahta artışa neden olabilecek diğer durumlar
- Steroidler gibi ilaçlar
Birçok durumda, köpekler de dahil olmak üzere bazı çevresel stres veya davranışsal tetikleyiciler nedeniyle kendi kakalarını yemeye başlarlar. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir;
- İzolasyon : Küçük bir alanda çok fazla kalmaları soruna neden olabilir. Kalabalık barınaklardan kurtarılan köpeklerde kaka yeme davranışı görmek alışılmadık bir şey değildir.
- Anksiyete : Genellikle bir kişinin ev eğitimi sırasında ceza veya sert yöntemler kullanmasının bir sonucudur. Bu teoriye göre, köpekler kanıtlardan kurtulmak için kendi kakalarını ortadan kaldırabilir ve yiyebilir, ancak daha sonra daha fazla cezalandırılırlar. Bu bir kısır döngü haline gelir.
- Dikkat çekmek : Köpekler, sahiplerinden kaçınılmaz olarak tepki almak için kendi kakalarını yiyorlar. Yani köpeğinizin bunu yaptığını görürseniz, aşırı tepki vermemelisiniz.
- Gerçek gıda ile uygunsuz ilişki: Dışkılarına yakın beslenen köpekler, yiyecek kokuları ile kaka kokuları arasında bir bağlantı kurabilir ve farkı anlayamazlar.
Araştırma yaparken bir yazıya denk gelmiştim. Bazı durumlarda yavruların, onları temizledikten sonra annelerinin nefesinde dışkı kokularını koklayarak kafalarının karışacağını yazmışlardı.
Köpeğimin Kaka Yemesini Nasıl Durdurabilirim?
Yapılan anket sonuçlarına göre veterinerler ve bazı köpek sahipleri önerilerde bulunmuşlar.
Vitamin takviyesi: Köpeklerin diyetlerinde bir şey eksik oldukları için dışkı yediklerine dair bir teori var. Bu yüzden bir multivitaminin yararlı olabileceğini belirtiyorlar. Araştırmalara göre özellikle B vitamini eksikliği baş şüpheli olmuştur ve çalışmalar bunu desteklemiştir.
Enzim takviyesi: Modern köpek diyeti karbonhidratlarda daha yüksektir ve et bazlı proteinlerde ve yağlarda köpek atalarının diyetinden daha düşüktür. Bazı insanlar bir enzim olan papain içeren bir et yumuşatıcı ile mamasını karıştırarak başarı elde etmişlerdir.
Belki de sorunu durdurmanın en iyi yolu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere eğitim ve çevre yönetimi yöntemleridir;
Köpeğin yaşam alanını bahçe bile dahil olmak üzere temiz tutun, böylece yiyebileceği şeyler olmaz.
Köpeğinizi yürüyüşlerde izleyin ve hemen peşinde olun.
Eğitim. “Bırak” ve “gel " komutları üzerinde çok çalışın.” Basit bir egzersiz, köpeğinize elimine ettiği anda bir yiyecek ikramı için size gelmesini öğretmektir. Bu şekilde, köpek, yerdeki kötü olana ulaşmak yerine, lezzetli bir çerez için size koşma alışkanlığı geliştirecektir. Onun dikkatini yerden yukarıya taşımalısınız :)