top of page
Ara

Ayrılık Kaygısı!

Evcil hayvan ebeveynlerinin en yaygın şikayetlerinden biri, köpeklerimizi yalnız bırakmak zorunda kaldığımızda yıkıcı sorunlarla karşılaşmaktır. Köpekler idrar yapabilir, dışkılayabilir, havlayabilir, uluyabilir, çiğneyebilir, kazabilir veya kaçmaya çalışabilirler. Bu sorunlar genellikle bir köpeğe ev kurallarının öğretilmesi gerektiğini gösterse de, aynı zamanda sıkıntı belirtileri de olabilir. Bir köpeğin sorunlarına, evcil hayvan ebeveynleri evden ayrılmaya hazırlanırken salya akıtma ve endişe gösterme gibi diğer sıkıntı davranışları eşlik ediyorsa, bunlar köpeğin evde eğitim almadığının veya hangi oyuncakların onun olduğunu bilmediğinin kanıtı değildir. Çiğnemek. Bunun yerine, köpeğin ayrılık kaygısı yaşadığının göstergeleridir. Köpekler, bağlı oldukları kişilere olan koruyucularından ayrılma nedeniyle üzüldüklerinde ayrılık kaygısı tetiklenir. Ayrılık kaygısı olan köpeklerin kaçma girişimleri genellikle aşırıdır ve özellikle pencere ve kapılar gibi çıkış noktalarının çevresinde kendine zarar verme ve ev tahribatı ile sonuçlanabilir. Ayrılık kaygısı çeken bazı köpekler, koruyucuları evden ayrılmaya hazırlanırken tedirgin olurlar. Diğerleri, ebeveynleri evdem ayrılmasından önce veya ebeveynleri orada olmadığında endişeli veya depresif görünürler. Bazıları bizlerin gitmesini engellemeye çalışır. Genellikle, bir ebeveyn ayrılık kaygısı olan bir köpeğin yanından ayrıldıktan hemen sonra, köpek yalnız bırakıldıktan kısa bir süre sonra genellikle birkaç dakika içinde havlamaya ve diğer sıkıntı davranışlarını sergilemeye başlar. Koruyucu eve döndüğünde köpek, annesini veya babasını görmeyeli yıllar olmuş gibi davranır! Ayrılık kaygısı olan bir köpeği tedavi ederken amaç, köpeğin altta yatan kaygısını, ona yalnız kalmaktan zevk almayı veya en azından buna tahammül etmeyi öğreterek çözmektir. Bu, köpeğin endişesini tetikleyen durumu, yani yalnız olmayı, korku veya endişe yaşamadan deneyimlemesi için bir şeyler ayarlayarak gerçekleştirilir.

Ayrılık Kaygısının Yaygın Belirtileri

Aşağıdakiler, ayrılık kaygısını gösterebilecek semptomların bir listesidir: 1- İdrar ve Defekasyon Bazı köpekler, yalnız bırakıldıklarında veya koruyucularından ayrıldıklarında idrar veya dışkı yaparlar. Bir köpek, koruyucusunun yanında idrarını yapıyor veya dışkılıyorsa, evinin kirlenmesi muhtemelen ayrılık kaygısından kaynaklanmaz. 2- Havlama veya Ulama Ayrılık kaygısı olan bir köpek, yalnız bırakıldığında veya koruyucusundan ayrıldığında havlayabilir veya uluyabilir. Bu tür havlama veya uluma kalıcıdır ve yalnız bırakılmak dışında hiçbir şey tarafından tetiklenmiyor gibi görünmektedir. 3- Çiğneme, Kazma ve İmha Ayrılık kaygısı olan bazı köpekler, nesneleri, kapı çerçevelerini veya pencere pervazlarını çiğner, kapıları ve girişleri kazar veya yalnız bırakıldığında veya koruyucularından ayrıldığında ev eşyalarını yok eder. Bu davranışlar, kırık dişler, kesilmiş ve kazınmış pençeler ve hasarlı tırnaklar gibi kendine zarar verme ile sonuçlanabilir. Bir köpeğin çiğneme, kazma ve yıkımı ayrılık kaygısından kaynaklanıyorsa, genellikle koruyucusunun yanında olmazlar. 4- Kaçmak Ayrılık kaygısı olan bir köpek, yalnız kaldığında veya koruyucusundan ayrıldığında hapsedildiği bir alandan kaçmaya çalışabilir. Köpek, kırık dişler, kesilmiş ve kazınmış ön patiler ve hasarlı tırnaklar gibi kendine zarar vermeyle sonuçlanabilecek kapı veya pencereleri kazmaya ve çiğnemeye çalışabilir. Köpeğin kaçış davranışı ayrılık kaygısından kaynaklanıyorsa, koruyucusu yanındayken ortaya çıkmaz. 5- İlerleme Hızı Bazı köpekler, yalnız bırakıldıklarında veya koruyucularından ayrıldıklarında belirli bir yol boyunca sabit bir düzende yürür veya tırıslar. Bazı pacing köpekleri dairesel desenlerde hareket ederken, diğerleri düz çizgilerde ileri geri yürürler. Bir köpeğin pacing davranışına ayrılık kaygısı neden oluyorsa, genellikle vasisi oradayken ortaya çıkmaz. 6- Koprofaji Bazı köpekler yalnız bırakıldıklarında veya ebeveyninden ayrıldıklarında dışkılarını yaparlar ve sonra dışkılarının tamamını veya bir kısmını tüketirler. Bir köpek ayrılık kaygısı nedeniyle dışkı yerse, muhtemelen bu davranışı koruyucusunun yanında yapmaz.


Bazı Köpekler Neden Ayrılık Kaygısı Geliştirir?

Köpeklerin neden ayrılık kaygısı geliştirdiğini gösteren kesin bir kanıt yoktur. Bununla birlikte, barınaklardan evlat edinilen köpeklerin, köpekliklerinden beri tek bir aile tarafından sahiplenilenlere göre çok daha fazla bu davranış sorununa sahip olması nedeniyle, bir köpeğin hayatındaki önemli bir kişinin veya bir grup insanın kaybının ayrılık kaygısına yol açabileceğine inanılmaktadır. Diğer daha az dramatik değişiklikler de bozukluğu tetikleyebilir. Aşağıdakiler, ayrılık kaygısının gelişimi ile ilişkilendirilmiş durumların bir listesidir. 1- Aile Değişikliği Terk edilmek, bir sığınağa teslim olmak veya yeni bir vasi veya aileye verilmek, ayrılık kaygısının gelişimini tetikleyebilir. 2- Programda Değişiklik Bir köpeğin ne zaman veya ne kadar yalnız bırakılacağına ilişkin programdaki ani bir değişiklik, ayrılık kaygısının gelişimini tetikleyebilir. Örneğin, bir köpeğin koruyucusu evden çalışıyorsa ve bütün gününü köpeğiyle geçiriyorsa, ancak daha sonra köpeğini bir seferde altı veya daha fazla saat yalnız bırakmasını gerektiren yeni bir iş bulursa, bu değişiklik nedeniyle köpek ayrılık kaygısı geliştirebilir. . 3- İkamet Değişikliği Yeni bir eve taşınmak, ayrılık kaygısının gelişimini tetikleyebilir. 4- Hane Üyeliğindeki Değişiklik Ölüm ya da taşınma nedeniyle yerleşik bir aile üyesinin aniden yokluğu, ayrılık kaygısının gelişimini tetikleyebilir.

Diğer Davranış Sorunları

Bazen bir köpeğin ayrılık kaygısı olup olmadığını belirlemek zordur. Bazı yaygın davranış sorunları benzer semptomlara neden olabilir. Köpeğinizin ayrılık kaygısı olduğu sonucuna varmadan önce, aşağıdaki davranış problemlerini elemek önemlidir: 1- İtaatkar veya Heyecanlı İşeme Bazı köpekler selamlaşma, oyun oynama, fiziksel temas veya azarlanma veya cezalandırılma sırasında idrar yapabilir. Bu tür köpekler, etkileşimler sırasında kuyruğu alçak tutmak, kulakları başa doğru düzleştirmek, çömelmek veya yuvarlanmak ve göbeği açığa çıkarmak gibi itaatkar duruşlar sergileme eğilimindedir. 2- Eksik Ev Eğitimi Ara sıra evde idrar yapan bir köpek tamamen ev eğitimi almayabilir. Ev eğitimi tutarsız olabilir veya sahibi izlerken veya yakınındayken onu ortadan kaldırmaktan korkmasına neden olan cezalar içerebilir. 3- İdrar İşaretleme Bazı köpekler koku yaptıkları için eve idrar yaparlar. Bir köpek kokusu, dikey yüzeylerde az miktarda idrar yaparak iz bırakır. Çoğu erkek köpek ve iz kokusu alan bazı dişi köpekler idrar yapmak için bacaklarını kaldırır. 4- Çocuk Tahribatı Birçok genç köpek, koruyucuları evdeyken ve onlar uzaktayken yıkıcı çiğneme veya kazma ile uğraşır. Bu sorunlar hakkında daha fazla bilgi için lütfen Yıkıcı Çiğneme makalelerimize bakın. 5- Can sıkıntısı Köpeklerin zihinsel uyarılmaya ihtiyacı vardır ve bazı köpekler sıkıldıkları ve yapacak bir şeyler aradıkları için yalnız bırakıldıklarında rahatsız edici olabilir. Bu köpekler genellikle endişeli görünmezler. 6- Aşırı Havlama veya Uluma Bazı köpekler, tanıdık olmayan manzaralar ve sesler gibi, ortamlarındaki çeşitli tetikleyicilere tepki olarak havlar veya ulurlar. Genellikle velileri evdeyken ve onlar uzaktayken ses çıkarırlar.

bottom of page